Ontdekking van de Kaap & Tuinroute

Wanneer je reist naar Zuid-Afrika kan je steevast rekenen op een vakantie vol verscheidenheid. Het hoog centraal plateau, de gevarieerde wildernissen, het bosrijk hoogland, de halfwoestijnen en het vruchtbaar terrasland wisselen elkaar af. Zuid-Afrika is bevolkt door talrijke etnische groepen met een grote variatie aan talen, culturen en religies. De grote verscheidenheid is het resultaat van een turbulente en tragische geschiedenis. Het land heeft ondertussen 10 jaar democratie gevierd en is hiermee een nieuw tijdperk ingegaan.

Reisverloop:

Dag 1-4:

Kaapstad

Dit is de hoofdplaats van de provincie West-Kaap en is het wetgevend centrum van Zuid-Afrika. Het is samen met Pretoria (uitvoerende macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht) één van de hoofdsteden van Zuid-Afrika. Het is na Johannesburg de grootste stad van het land. De stad, gelegen in de zuidwestelijkste punt van Zuid-Afrika, was oorspronkelijk een verversingspost voor Nederlandse schepen die op weg waren naar Oost-Afrika, Indië of het Verre Oosten. Het was daarnaast één van de eerste permanente Europese nederzettingen ten zuiden van de Sahara. De Nederlanders in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie maakten hier voor het eerst contact met de leider van de Goringkhoina in 1652. Van een kleine havenstad groeide Kaapstad uit tot de grootste stad van Zuid-Afrika, maar raakte deze plaats kwijt aan Johannesburg in 1887 door de goudkoorts naar de Witwatersrand. Bij de volkstelling uit 2001 bleek dat Kaapstad de grootste Afrikaanssprekende gemeenschap was van Zuid-Afrika met 1,2 miljoen mensen. Dankzij de natuur en de ligging aan de voet van de beroemde Tafelberg, is Kaapstad een populaire internationale bestemming voor toeristen. Met zijn bruisende haven, stranden van wereldklasse, voortreffelijke wijngaarden en een bergachtige omgeving boordevol flora en fauna, betovert Kaapstad steevast de harten van iedereen die het land bezoekt.

Je verblijft 3 nachten op basis van kamer en ontbijt in het La Splendida Hotel****, een luxueus art-deco hotel aan de Mouille Point promenade in Kaapstad.

Dag 4-5:

Cape Winelands

Het Kaapse Wynland ligt op slechts een uur rijden van Kaapstad en staat bekend om de productie van een aantal van ‘s werelds beste wijnen. Het spectaculair berglandschap, mooie hotels en pensions, 300 jaar wijngeschiedenis en vele van de beste restaurants van het land samen maken het Kaapse Wynland tot een zeer gewenste bestemming. Dit is het centrum van Zuid-Afrika’s gerenommeerde wijnindustrie met bezienswaardigheden zoals Stellenbosch, Franschhoek en tal van bekroonde wijngaarden. Bezoekers kunnen zich verheugen op een verscheidenheid aan geweldige activiteiten, waaronder het verkennen van historische gehuchten en stadjes op het platteland, het proeven van een breed scala aan eersteklas wijnen in een historische Kaaps-Nederlandse hoeve en vele andere wijnboerderijen, en genieten van de wandel- en fietspaden die het pittoreske landschap doorkruisen.

Je verblijft 1 nacht op basis van kamer en ontbijt in het Zorgvliet Vineyard Lodge & Spa****

Dag 5-6:

Oudtshoorn

Oudtshoorn is de hoofdstad van de Kleine Karoo en het centrum van de struisvogelteelt in Zuid Afrika. Het is gelegen in een vruchtbaar dal met veel open vlaktes en wordt omringd door de Swartbergen in het noorden en de Outeniqua bergen in het zuiden.

Optionele excursies: Cango Struisvogelboerderij, Cango grotten, Swartberg Pass, Prince Albert. Vanuit Buffelsdrift Game Lodge kan je deelnemen aan een aantal bijzondere activiteiten en excursies, zoals een olifantenprogramma (optioneel). De ervaren rangers van Buffelsdrift zullen je honderduit vertellen over deze gigantische landzoogdieren. Vooral de kinderen zullen het voeren van de olifanten na afloop van de “Elephant Educational” fantastisch vinden. Vanuit een andere accommodatie in de buurt (De Zeekoe) vertrekken wandelexcursies met stokstaartjes. Deze dien je wel van te voren te reserveren, en kinderen onder 10 jaar kunnen helaas niet mee op de excursie.

Je verblijft 1 nacht in AfriCamps Klein Karoo. Laat al jouw traditionele kampeerspullen thuis, want AfriCamps biedt volledig ingericht tenten (handgemaakt in Zuid-Afrika) voorzien van alle comfort.

Dag 6-7:

Mosselbaai

Mosselbaai is gezegend met een prachtig klimaat. Op Hawaii na heeft dit stadje aan de Indische Oceaan de meeste zonuren. Aan de westkant van het dorp ligt The Point waar golven hun weg zoeken over de rotsachtige kustlijn. Hier staat de vuurtoren genaamd St. Blaize Lighthouse en vind je de Cape St. Blaize Grot waar Khoi San mensen in vroeger tijd een onderkomen vonden.

Vanuit de haven van Mosselbaai in het centrum van het dorp vertrekken elk uur boten naar Seal Island; een rots in de baai waar een kolonie zeehonden leeft. In dezelfde baai zie je overigens ook de olie-opslagtanks en de gasraffinaderij van Mossgas. De postkantoorboom (Post Office Tree) bij het Bartolomeu Dias complex heeft in het verleden een belangrijke rol in de communicatie gespeeld. Voorbijvarende schepen lieten hierin boodschappen voor elkaar achter. Overigens staan in Mosselbaai de eerste Europese voetstappen. In 1488 is de Portugees Vasco da Gama hier aan wal gegaan om te onderhandelen met de lokale Khoi San.

Een prachtige wandelroute boven de oceaan vertrekt ook in Mosselbaai. De St. Blaize Trail loopt 14 kilometer langs de kliffen en rotsen van deze prachtige kust. Het pad is goed gemarkeerd met witte vogels en eindigt in Dana Bay. Het is handig om vanaf hier vervoer terug te regelen. Deze wandeling begint op de marina, helemaal aan het einde van het dorp. In feite blijf je alsmaar rechtdoor rijden en komt dan langs een camping op de marina. Achter het grote hotel is een parkeerplaats vanwaar je de rotsen naar boven ziet verschijnen. Hier begint de wandeling. Al snel kom je langs een oude Khoi Khoi grot. Pas wel op, soms is het pad glibberig.

Je verblijft 1 nacht op basis van logies en ontbijt in The Bay Lodge***

Dag 7-9:

Tsitsikamma Nationaal Park

Tsitsikamma Nationaal Park is het oudste kustpark van Zuid-Afrika, dat zich bijna 80 kilometer uitstrekt langs de Indische Oceaan tussen de Plettenbergbaai en Port Elizabeth. Sinds 2011 maakt Tsitsikamma onderdeel uit van het Tuinroute Nationaal Park waartoe ook het Wilderness Natuurreservaat en de meren rondom Knysna behoren. Tsitsikamma staat bekend om zijn eeuwenoude bos, ongerepte kustlijn en prachtige rivieren, en omvat bovendien een vijf kilometer lange beschermingszone voor de oceaan. In het park komen regenwoud en oceaan op een mooie manier samen. Door de hoge regenval is het park enerzijds dicht begroeid met bomen. De kustlijn wordt gekenmerkt door steile rotswanden en een sterke, ruige branding. Het is de thuisbasis van diverse fauna en flora met inbegrip van meer dan 9000 soorten inheems fynbos. Er zijn meerdere wandelingen vanuit het bezoekerscentrum te maken zoals de Lourieroute (1 km), Otterroute (3 km) en de Watervalroute (3,7 km). Bezoekers kunnen er ook kajakken, fietsen, zwemmen, ziplinen, kamperen, snorkelen, duiken, mountainbiken en zeilen.

Je verblijft 2 nachten op basis van logies en ontbijt in Storms River Guest Lodge***

Dag 9-11:

Port Elizabeth

Port Elizabeth is een grote kuststad aan het begin van de Tuinroute en rijk aan historische, architectonische en culturele bijzonderheden.

Excursies: Township Tour, King’s Beach, Humewood Beach en Hobie Beach.

Je verblijft 2 nachten op basis van logies en ontbijt in Summer Blue Guest House****

Dag 11-13:

Greater Addo

Greater Addo is de grote noemer voor de omgeving rondom het Addo Elephant Nationaal Park en bestaat uit een aantal kleine dorpjes, elk met haar eigen kenmerken en attracties. De biodiversiteit binnen Greater Addo is enorm, je kan er 5 van de wereldwijd 7 verschillende biodiversiteiten vinden. Kortom het is een erg afwisselend landschap dat varieert van droge Karoo tot subtropisch en reikt van de bergen tot de zee.

Je verblijft 2 nachten op basis van logies en ontbijt in Kudu Ridge Game Ranch***

Kudu Ridge ligt in een malariavrije privaat wildreservaat op 15 km van Addo Elephant Nationaal Park. Het biedt comfortabele B&B accommodatie in safaritenten en bush chalets. Je kan er kudu, bushbuck, impala’s, zebra’s, evenals tal van vogels en zeldzame plantensoorten ontdekken. Safari’s naar Addo Elephant National Park worden aangeboden in open safarivoertuigen om de olifanten, neushoorns, buffels, giraffen en nog veel meer goed te zien. De lodge serveert Zuid-Afrikaanse gerechten in de eetkamer en outdoor boma rond het kampvuur. Er is een goed gevulde bar en een bush bar voor safari sundowners. Activiteiten zoals kanovaren op de Sundays rivier, olifant safari’s, quadrijden en rondleidingen worden georganiseerd op aanvraag. De Addo regio heeft een van de langste dubbele zip-lijnen in Zuid-Afrika. Kudu Ridge ligt op 45 minuten rijden van de luchthaven, de stranden en het winkelcentrum van Port Elizabeth.

Praktische Info:

Vereiste documenten:

Een internationaal paspoort met minstens 2 lege bladzijden dat na thuiskomt nog minimaal 30 dagen geldig is, is verplicht. Reizende ouders met minderjarige kinderen tot 18 jaar dienen ook in het bezit te zijn van de originele geboorteakte (in het Engels) van hun kinderen. Bij aankomst in Zuid-Afrika krijg je een toeristenvisum dat 90 dagen geldig is.

Tijdverschil:

In de zomer is er geen tijdsverschil. In de winter is het in Zuid-Afrika 1 uur later.

Munteenheid:

De munteenheid is de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR), onder te verdelen in 100 cent. Met de bankkaart kan je terecht in alle geldautomaten met Maestro logo indien je voor jouw afreis de bankkaart gedeblokkeerd heeft bij de bank. Kredietkaarten worden over het algemeen overal aanvaard.

Vluchten:

Vanuit Amsterdam zijn er rechtstreekse luchten naar Johannesburg en Kaapstad met oa. KLM en South African Airways.

De reistijd bedraagt ongeveer 10 uur naar Johannesburg en 11 uur naar Kaapstad.

Klimaat in de winter:

Gedurende het ganse jaar goed te bereizen. Gelegen op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die in België. De Zuid-Afrikaanse winter valt in Juni en Juli, de zomer in December en Januari.

Regenval is in Zuid-Afrika zeer onvoorspelbaar. Zuid-Afrika wordt gekenmerkt als een droogtegebied en in twee derde van het land valt minder dan 500mm regen per jaar. In het binnenland valt de regen vooral in de zomermaanden (Nov-Apr), meestal in korte, maar hevige buien.

In de Westkaap valt de regen ’s winters (Jun-Sept). Aan de zuidkust kan het elk moment van het jaar regenen.

Inbegrepen:

 

  • Ontvangst en assistentie door een Live To Travel vertegenwoordiger bij aankomst
  • Alle overnachtingen en maaltijden zoals beschreven in het programma
  • 24 uur/dag telefonische bijstand door de lokale vertegenwoordiger van Live To Travel
  • Gratis Insight Guide Zuid-Afrika

Niet Inbegrepen:

 

  • Internationale vluchten
  • Huurwagen
  • Excursies
  • Parkgelden
  • Overige maaltijden, dranken, fooien
  • Verzekeringen